研究者データベース
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マナベ マリコ
MANABE Mariko
真部 真里子
所属
同志社女子大学 生活科学部 食物栄養科学科
職種
教授
著書・論文歴
著書
四訂食品の官能評価・鑑別演習,239-252頁 (共著) 2024/03/01
著書
調理学実験書ーおいしさのメカニズムを探るー,3、48-51、54-55、58-59、68-71、84-85、88-89頁 (共著) 2021/03/30
著書
Nブックス 新版 調理学,136-144頁 (共著) 2020/03/25
著書
新調理科学プラスー健康を支える食事を実践するために,128-137, 174-178頁 (共著) 2020/03/20
著書
臨床調理 第7版 (共著) 2018/03
著書
食物学Ⅰー食品の成分と機能ー,148-156頁 (共著) 2017/09
著書
食物学Ⅱー食品材料と加工,貯蔵・流通技術ー,218-220頁 (共著) 2017/09
著書
食物と健康の科学シリーズ だしの科学 (共著) 2017/05/15
著書
新調理学 (共著) 2015/03/15
著書
三訂食品の官能評価・鑑別演習,224-237頁 (共著) 2014/04
著書
機能性食品の作用と安全性百科,184, 189-190, 197-198, 201-203, 207, 220頁 (共著) 2012/07
著書
コンパクト栄養学改訂第3版,193-203頁 (共著) 2010/04
著書
新 食品・栄養科学シリーズ 調理学 第2版 (共著) 2010/03
著書
料理のなんでも小事典 (共著) 2008/09
著書
食と味覚 (共著) 2008/04
著書
基礎調理実習 食品・栄養・大量調理へのアプローチ (共著) 2007/03
著書
新版 総合調理科学事典 (共著) 2006/09
著書
コンパクト栄養学 改訂第2版 (共著) 2006/04
著書
エキスパート管理栄養士養成シリーズ14分子栄養学 (共著) 2005/11
著書
生活環境学ライブラリー5 調理科学概論 (共著) 2005/04
著書
調理科学実験 第2版 (共著) 2005/02
著書
ヒューマン・ニュートリション,313-321頁 (共著) 2004/07
著書
食べ物と健康 調理学,56-63、108-120、195-199頁 (共著) 2004/02
著書
新食品・栄養科学シリーズ 調理学,119-121、45-153頁 (共著) 2003/09
著書
コンパクト栄養学 (共著) 2000/10
論文
Contribution of the retronasal odor of soy sauce to salt reduction Journal of Food Science Vol.85 (8),2523-2529頁 (共著) 2020/08
論文
Tastants Contributing to the Enhancement of Saltiness by Dried Bonito Stock Journal of Cookery Science of Japan 51 (3),173-179頁 (単著) 2018/06
論文
Contribution of Lipids to the Saltiness Enhancement Property of Chicken Bouillon J.Cookery Sci.Jpn Vol.49 (No.5),312-319頁 (共著) 2016/10
論文
金沢縁起菓子の継承に寄与する食育の在り方 同志社女子大学生活科学 48巻,58-67頁 (共著) 2015/02/20
論文
Retronasal Odor of Dried Bonito Stock Induces Umami Taste and Improves the Palatability of Saltiness Journal of Food Science Vol.79 (No.9),S1769-S1775頁 (共著) 2014/09
論文
石川県内における金沢縁起菓子の地域分布 日本調理科学会誌 47巻 (3号),171-182頁 (共著) 2014/06
論文
食経験と情報がふなずしの嗜好性に及ぼす影響 日本家政学会誌 63巻 (11号),737-744頁 (共著) 2012/11
論文
咀嚼障害に適する食形態への展開が風味に及ぼす影響 同志社女子大学生活科学 45巻,54-59頁 (共著) 2012/02/20
論文
だしの風味と減塩 日本調理科学会誌 44巻 (2号),191-192頁 2011/04
論文
離乳食“カボチャペースト”における調理加工法の相異が風味に及ぼす影響 日本家政学会誌 61巻 (7号),401-409頁 (共著) 2010/07
論文
Improving the Palatability of Salt-Reduced Food Using Dried Bonito Stock Journal of Food Science Vol.74 (No.7),S315-S321頁 (共著) 2009/09
論文
Saltiness enhancement by the characteristic flavor of dried bonito Stock Journal of Food Science Vol.73 (No.6),S321-S325頁 (単著) 2008/08
論文
だしの風味に対する嗜好性 日本家政学会誌 59巻 (5号),295-305頁 (単著) 2008/05
論文
食経験が嗜好に及ぼす影響―味噌の嗜好調査から― 日本家政学会誌 58巻 (2号),81-89頁 (単著) 2007/02
論文
生育光条件の異なるブロッコリースプラウトが腸管上皮細胞からのIL-7・TGF-βの分泌に及ぼす影響 日本食品科学工学会誌 53巻 (8号),437-442頁 (共著) 2006/08
論文
においが食嗜好に及ぼす影響―味噌の嗜好調査から― 日本家政学会誌 57巻 (1号),21-29頁 (単著) 2006/01
論文
Effect of the Cooking of Milk on Intestinal Calcium Absoption J. Cookery Sci. Jpn 38 (2),148-154頁 (単著) 2005/04
論文
家庭の味付けが塩味嗜好形成に及ぼす影響 日本醸造協会誌 100巻 (3号),169-174頁 (単著) 2005/03
論文
Suppressing Effects of
Feijoa sellowiana
Berg (Feijoa) on Cytokine Secretion by Intestinal Epithelium Food Sci.Technol.Res. 11 (1),71-76頁 (共著) 2005/01
論文
塩味嗜好形成への家庭の味付けの関与-家庭における味噌汁の呈味比較から- 味噌の科学と技術 53巻 (12号),402-408頁 (単著) 2005
論文
Activation of Ca
2+
/calmodulin-dependent protein kinase II is involved in hyperosmotic induction of the human taurine transporter. FEBS Letter 569 (1-3),123-128頁 (共著) 2004/07
論文
調理操作が青首ダイコンの免疫調節機能に及ぼす影響 日本調理科学会誌 36巻 (3号),249-254頁 (単著) 2003/08
論文
Introduction of Anti-inflammatory Responses by Dietary
Momordica charantia
L.(Bitter Gourd) Biosci. Biotechnol. Biochem. Vol.67 (No.12),2512-2517頁 (共著) 2003/04
論文
家庭の味付けが塩味嗜好形成に及ぼす影響―味噌汁の呈味調査から― 日本家政学会誌 54巻,163-170頁 (単著) 2003/02
論文
年齢層による年中行事の認知と実施状況の差異 日本家政学会誌 53巻,407-415頁 (共著) 2002/05
論文
An in Vitro Approach to the Evaluation of the Cross Talk between Intestinal Epithelium and Macrophages Biosci. BioTechnol. Biochem. 65,449-451頁 (共著) 2001/02
論文
正月料理の準備と喫食にみる伝統と継承の変化 調理科学 32,120-127頁 (共著) 1999/05
論文
Protien Disulfide Isomerase Activity of Some Plant Seeds Biosci. Biotech. Biochem. 62,369-371頁 1998
論文
Molecular Cloning of a cDNA Encoding Enolase from the Filamentous Fungus,
Aspargillus Oryzae
Curr. Genet. Vol.30,423-431頁 (共著) 1996/07
論文
Application of long-distance PCR to restriction site mapping of a cloned DNA fragment on the lamda EMBL3 phase vector Biosci. Biotechnol. Biochem. Vol.60,1011-1013頁 (共著) 1996/06
論文
東海道における「うどんだし汁」の調査による味の地域的特徴の検証 日本家政学会誌 47巻,59-64頁 (共著) 1996/01
論文
Simple and Efficient Procedure for Removing The 34kDa Allergenic Soybean Protein, Gly m I, from Defatted Soy Milk Biosci. Biotech. Biochem. 58,2123-2125頁 1994/11
論文
Degradation of 5’-ribonucleotides caused by peroxidation of methy1 linoleate in dehydrated system Agric. Biol. Chem. Vol.55,2273-2279頁 (共著) 1991/05
論文
Sensory Changes in Umami Taste of Inosine 5'-Monophosphate Solution After Heating J. Food Sci., 56,,1429-1432頁 (共著) 1991/05
論文
うま味物質の品質変化 日本農芸化学会誌 65巻,899-902頁 (単著) 1991/05
論文
Depressing Effect of Salts on Thermal Degradation of Inosine 5'-Monophosphateand Guanosine 5'-Monophosphate in Aqueous Solution J.Agric. Food Chem., 38,,593-598頁 (共著) 1990
論文
Antioxidative ability of 5’-ribonucleotides in dehydrated model system Agric. Biol. Chem. Vol.53,3187-3191頁 (共著) 1989/12
論文
Thermal degradation of IMP in commercially available umami seasoning extract and stability of IMP in seasoning powder under various water activities 日本家政学会誌 40巻,677-681頁 (共著) 1989/12
論文
Intermolecular forces involved in the gelation and gel stability of sesame 13S globulin Agric. Biol. Chem. Vol.52,1747-1754頁 (共著) 1988/07
論文
Thermal degradation of flavor enhancers, inosine 5’-monophosphate and guanosine 5’-monophosphate in aqueous solution J. Food Sci. Vol.53,1156-1159頁 (共著) 1988/04
その他
おいしさの判定と香り~後鼻腔経由の香りの役割~ 日本栄養士会雑誌 64 (9),488-489頁 (単著) 2021/09
その他
和食特有の香りが塩味に及ぼす影響 ーだしと醤油ー 醤油の研究と技術 46 (4),243-249頁 (単著) 2020/11/25
その他
調理科学の目2 東西で異なるうどんつゆの味 別冊うかたま 伝え継ぐ 日本の家庭料理 4,122 (単著) 2020/01/29
その他
だしによる減塩効果 調理食品と技術 22 (2),1-49頁 (単著) 2016/10
その他
おいしさの表現(2) 食生活研究 28巻 (2号),22-28頁 (共著) 2008/02
その他
おいしさの表現(1) 食生活研究 28巻 (1号),18-25頁 (共著) 2007/11
その他
調理操作による食品の長官における生体防御機能の変動 平成16-18年度文部科学省学術研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書 (単著) 2007/05
その他
Effect of cooking on the immunomodulatory of pumpkin Proceeding of IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture,77-78頁 (単著) 2004/08
その他
遺伝子組み換え食品の功罪-食資源の見地から(2) 食生活研究 22巻 (5号),26-29頁 (共著) 2002/06
その他
遺伝子組み換え食品の功罪-食資源の見地から(1) 食生活研究 22巻 (4号),13-17頁 (共著) 2002/04
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